Jurist: Nieuw bestemmingsplan Feyenoord City na deadline

10 July 2021, 17:41 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Mr.  Bart-Jan Walraven, de advocaat van de Stichting Vrienden van de Kuip, heeft de Raad van State geadviseerd om het beroep tegen het bestemmingsplan Feyenoord City pas te behandelen als de N.V. Stadion Feyenoord financieel orde op zaken heeft gesteld. Vóór die tijd is het volgens hem – juridisch gezien – verspillen van energie. Walraven heeft het advies ook ingediend namens de Van Herk Groep en Nationaal Grondbezit Imola.

‘’Er moet nu in deze zeer omvangrijke zaak een zitting worden opgetuigd en door alle betrokkenen veel tijd en geld worden geïnvesteerd, terwijl het een reële optie is dat het hele plan, of in ieder geval het dragende element daarvan, niet doorgaat’’, schrijft hij. 

Kernpunt van de brief aan de Raad van State is dat de gemeenteraad van Rotterdam het bestemmingsplan Feyenoord City in een te vroeg stadium heeft goedgekeurd, terwijl de financiën van het meest aansprekende onderdeel – het nieuwe stadion – niet rond waren.

Jurist Van Walraven vindt dat het vroegtijdige fiat dus eigenlijk niet eens arbitrair is, sterker nog: hij laat merken dat hier een fout is gemaakt. ‘’De mogelijkheid bestaat namelijk niet alleen dat het nieuwe stadion helemaal niet doorgaat en als het wel doorgaat staat vast dat het in een andere vorm is dat thans is vergund.’’

Hij verwijst in dat verband óók naar de wet, waarin staat dat ‘’de bestuursrechter het onderzoek kan sluiten indien voortzetting daarvan niet nodig is, omdat het beroep kennelijk gegrond is.’’ 

Bijkomend argument van de jurist is, dat op dit moment door de overschrijding van tijdsplanningen alle planningen onder stroom staan. Zijn genoemde voorbeeld is de situatie rond de landaanwinning, waarvan het contract al vorige maand gegund had moeten worden.

Ook in raadskringen bestaat de vrees van een snelheidsfoutje. Raadslid Tak van de PvdA liet niet voor niets al eerder met onderstrepende woorden horen dat er haast gemaakt moest worden met de tijdslijn. ’’Voor ons die essentieel omdat wij willen komen tot een snelle realisatie van de gebiedsontwikkeling, voor ons is die tijdslijn essentieel omdat het signaal is aan voor de Raad van State dat er snel duidelijkheid nodig is, voor ons is die tijdslijn essentieel om de laatste investeerders over de streep te komen, kortom, voor ons is die tijdslijn van levensbelang.’’

Als de Raad van State toch wil beslissen om de zaak – gedurende de tijd op weg naar de deadline – in behandeling te nemen, dan noemt Van Walraven als laatste optie: doe het dan met een vereenvoudigde behandeling. Met andere woorden: blaas de te vroege goedkeuring onmiddellijk af.